verschil isolatiepanelen

Het verschil in isolatiepanelen

Het isoleren van een woning gebeurt op verschillende plaatsen en daarom met verschillende materialen. De bekendste zijn glas – en rotswol. Deze worden gebruikt voor de isolatie van het dak, plafond en binnenmuren. Het voordeel is dat het relatief goedkope materialen zijn, maar een groot nadeel is de irritatie die het gebruik ermee kan veroorzaken. Daarom bieden isolatieplaten een oplossing. Deze komen in diverse materialen zoals PUR, PIR en EPS en zijn diverse afmetingen en diktes verkrijgbaar.

Voordelen

Isolatiepanelen worden gebruikt voor spouwmuren, het dak, binnenmuren, plafonds en vloeren. Er zijn ook panelen verkrijgbaar met aluminium afwerking dat werkt als een dampscherm er kan ook een los zeil gebruikt worden bij de bevestiging. Een voordeel van deze platen is dat ze sterk zijn, maar minder buigzaam en daarom met name geschikt voor rechte oppervlakken. Een ander voordeel is dat ze geen irritatie veroorzaken bij het gebruik.

Piepschuim

EPS platen worden met name gebruikt voor de isolatie van vloeren. De temperatuur van een niet geïsoleerde vloer zit rond de elf graden, na isolatie loopt de temperatuur op tot twintig. EPS Platen zijn één van de beste materialen om te gebruiken in de vloer en worden in de volksmond piepschuim genoemd. De platen zijn makkelijk te bevestigen en hebben een hoge isolatiewaarde. Voordeel is dat ze ontzettend licht zijn, een nadeel is dat het niet naadloos op elkaar aansluit en dat is wel belangrijk bij isoleren. Waar bij de meeste isolatiematerialen vocht een groot probleem kan zijn, is dat bij EPS niet het geval. EPS kan geen vocht opnemen en blijft drijven. Daarom wordt dit materiaal voornamelijk in vochtige kruipruimtes gebruikt.

PURplaten en schuim

PUR staat voor Polyurethaan en is één van de beste materialen op de markt die gebruikt wordt voor isolatie. De platen worden eenvoudig in elkaar geklikt en zijn efficiënt in gebruik. De platen hebben aan één zijde een dampscherm om vocht tegen te houden. De platen worden in een bepaalde dikte geleverd. Deze isolatievorm komt ook in de vorm van PURschuim wat gebruikt wordt om gaten en kieren op te vullen. Het voordeel van de platen tegenover het schuim is dat het makkelijk te verwijderen is en beter isoleert.

PIR

De opvolger van PUR is PIR ofwel Polyisocyanuraat. Dit zijn in vergelijking met andere isolatieplaten hele dunne kunststof platen. Het verschil met PUR is de hogere isolatiewaarde en betere brandveiligheid en neemt nauwelijks vocht op. Het zijn harde platen met een hoge densiteit en daarom geschikt als isolatie voor vloeren, platte daken, in de spouw of buitenmuur.

Bronvermelding: Kooyisolatie.nl – specialist in het isoleren van uw woning.