Parketvloer

Parketvloer

Het leggen van een parketvloer vraagt om een flinke investering van zowel tijd als geld, maar het is het zeker waard. Een mooie parketvloer is een aanwinst voor uw woning en gaat levenslang mee. Na loop van tijd zult u enige gebruikerssporen zien. Denk hierbij aan krassen van stoelpoten, deuken, vocht of verkleuring van de vloer. Door uw parketvloer opnieuw te behandelen door het te schuren en te lakken heeft u hierna weer een vloer die eruit ziet als nieuw.

Parket schuren

Uw parketvloer moet ongeveer eens in de 7 à 9 jaar geschuurd worden, dit kunt u natuurlijk zelf doen, maar u kunt hier ook een specialist voor inschakelen. Bij het schuren wordt er in 2 tot 3 lagen in totaal een halve tot een hele millimeter van de bovenkant van de vloer weggeschuurd. Alle krassen worden er uit geschuurd, en ook deuken in de vloer verdwijnen door het schuren. Na het schuren moet de vloer behandeld worden met olie of lak.

Stap voor stap

Begin altijd met het wegschuren van de bestaande lak- of waslaag. U kunt de vloer schuren met verschillende korrel groottes. Met korrel 40 of 60 (grof) wordt de vloer diagonaal geschuurd. De meeste krassen en putjes verdwijnen hiermee. De volgende stap is het schuren met korrel 80, dit keer wordt er geschuurd in de lengterichting van de planken. De laatste oneffenheden verdwijnen hierdoor. Bij een visgraat of blokpatroon in uw parket moet er tot slot nog 1 keer helemaal worden nageschuurd met korrel 120 (fijn) om alle schuurkrasjes te verwijderen. Bij lamel parket is deze laatste stap vaak niet nodig. Na het doorlopen van de schuurstappen is uw parket klaar om gelakt te worden.

Tips voor uw vloer

Wanneer uw vloer net gelakt is, laat de vloer dan goed drogen en de lak uitharden. Op die manier verkleint u de kans dat u de vloer beschadigd. Om uw vloer in een zo goed mogelijke conditie te houden is het verstandig om uw vloer regelmatig te dweilen met een speciale reiniger voor parket. Zo kunt u optimaal genieten van een mooie vloer.

Bronvermelding: Vloeren-nu.nl